ßßß Cookit - przepis na Wegański pasztet z pestek dyni i selera

Wegański pasztet z pestek dyni i selera

nazwa

Wykonanie

Pasztet, który nam bardzo smakował. Prosty w wykonaniu, łagodny w smaku. U nas gościł na świątecznym stole, ale nadaje się nie tylko na święta! :)
Składniki (na 1 formę keksową):
5 kromek razowego suchego chleba
500ml wywaru warzywnego (może być z kostki, ja użyłam ekologicznej)
1 duży seler, ugotowany na parze
pęczek szczypiorku, drobno posiekany
pęczek pietruszki, drobno posiekany
przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
Chleb namoczyłam w wywarze.
Pestki dyni zmieliłam w malakserze, przełożyłam do większej miski. Następnie zmieliłam ugotowany seler oraz namoczony chleb. Wszystkie składniki wymieszałam dodając szczypiorek, pietruszkę i przyprawy.
Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenie formy keksowej. Zapiekałam w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/04/weganski-pasztet-z-pestek-dyni-i-selera.html