Wykonanie

Pasztet, który nam bardzo smakował. Prosty w wykonaniu, łagodny w smaku. U nas gościł na świątecznym
stole, ale nadaje się nie tylko na święta! :)Składniki (na 1 formę keksową):5 kromek
razowego suchego
chleba500ml
wywaru warzywnego (może być z kostki, ja użyłam ekologicznej)1 duży
seler, ugotowany na parzepęczek
szczypiorku, drobno posiekanypęczek
pietruszki, drobno posiekany
przyprawy:
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi
Chleb namoczyłam w wywarze.
Pestki dyni zmieliłam w malakserze, przełożyłam do większej miski. Następnie zmieliłam ugotowany
seler oraz namoczony
chleb. Wszystkie składniki wymieszałam dodając
szczypiorek,
pietruszkę i
przyprawy.Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenie formy keksowej. Zapiekałam w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut.