ßßß
Pasztet, który nam bardzo smakował. Prosty w wykonaniu, łagodny w smaku. U nas gościł na świątecznym stole, ale nadaje się nie tylko na święta! :)Składniki (na 1 formę keksową):5 kromek razowego suchego chleba500ml wywaru warzywnego (może być z kostki, ja użyłam ekologicznej)1 duży seler, ugotowany na parzepęczek szczypiorku, drobno posiekanypęczek pietruszki, drobno posiekanyprzyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedziChleb namoczyłam w wywarze.Pestki dyni zmieliłam w malakserze, przełożyłam do większej miski. Następnie zmieliłam ugotowany seler oraz namoczony chleb. Wszystkie składniki wymieszałam dodając szczypiorek, pietruszkę i przyprawy.Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenie formy keksowej. Zapiekałam w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut.