Wykonanie

Poprzednia wersja buraczanej tarty była dla mnie nieco za słodka. Tym razem postanowiłam dodać do niej
sera feta, dodatkowo posypałam ją po upieczeniu drobno startym
owczym serem. Wyszła bardzo smaczna.
Ser feta przełamuje
słodycz pieczonych
buraków. Efekt jest na prawdę zadowalający :)Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)1/2 łyżeczki
soli3-4 łyżki
oliwyciepła
wodaSkładniki na farsz:ok. 500g
buraków, upieczonych i startych na grubych oczkach100g
sera feta, zgniecionego widelcem2
jajka2 łyżeczki
chrzanu tartego (użyłam ze słoiczka)świeżo
starty ser owczyZaczęłam jak zwykle przy tartach od przygotowania ciasta - wymieszałam
mąkę z
solą, dodałam
oliwę, a następnie taką ilość
wody by zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i umieściłam w foremce do tarty. Ponakłuwałam widelcem, a następnie podpiekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podczas gdy spód się podpiekał przygotowałam farsz.
Buraki wymieszałam z
chrzanem i
serem feta, następnie wmieszałam do nich
jajka. Farsz przełożyłam na podpieczony spód i umieściłam ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tym razem na 25 minut.Po wyjęciu tarty z piekarnika posypałam ją dodatkowo
startym serem owczym.