ßßß
Przepyszne ciasto serowo-makowe. Może być ciastem świątecznym, albo okołonoworocznym. Przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale oczywiście go zmodyfikowałam. Masę makową robiłam ze starszą córeczką z tego przepisu . Polecamy i życzymy wszystkiego dobrego w Nowym Roku!Składniki na warstwę makową:3 szkl masy makowej100g czekolady gorzkiej, pokrojonej w kostkę3 łyżki mąki orkiszowej /pszennej /owsianej razowej2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów), niekoniecznieSkładniki na warstwę serową:300g sera twarogowego250g sera mascarpone2 jajka4 łyżki brązowego cukru1 laska waniliiWszystkie składniki warstwy makowej wymieszałam w misce, odłożyłam 2-3 kopiaste łyżki; resztę przełożyłam do okrągłej tortownicy (23 cm). Podpiekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wszystkie składniki warstwy serowej wymieszałam (można to zrobić mikserem, ja użyłam mieszadła ręcznego - też daje radę :)). Przełożyłam na podpieczony makowy spód. Na górze ułożyłam kilka kleksów z odłożonej masy makowej. Piekłam przez 40 minut w temp. 180 stopni.Najlepiej kroić po całkowitym schłodzeniu (a jeszcze lepiej - po nocy w lodówce).Smacznego!