Wykonanie

Przepyszne ciasto
serowo-
makowe. Może być
ciastem świątecznym, albo okołonoworocznym. Przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale oczywiście go zmodyfikowałam. Masę
makową robiłam ze starszą córeczką z tego przepisu . Polecamy i życzymy wszystkiego dobrego w Nowym Roku!Składniki na warstwę
makową:3 szkl masy makowej100g
czekolady gorzkiej, pokrojonej w kostkę3 łyżki
mąki orkiszowej /pszennej /owsianej razowej2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów), niekoniecznieSkładniki na warstwę
serową:300g
sera twarogowego250g
sera mascarpone2
jajka4 łyżki
brązowego cukru1
laska waniliiWszystkie składniki warstwy makowej wymieszałam w misce, odłożyłam 2-3 kopiaste łyżki; resztę przełożyłam do okrągłej tortownicy (23 cm). Podpiekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wszystkie składniki warstwy serowej wymieszałam (można to zrobić mikserem, ja użyłam mieszadła ręcznego - też
daje radę :)). Przełożyłam na podpieczony makowy spód. Na górze ułożyłam kilka kleksów z odłożonej masy makowej. Piekłam przez 40 minut w temp. 180 stopni.Najlepiej kroić po całkowitym schłodzeniu (a jeszcze lepiej - po nocy w lodówce).Smacznego!