ßßß
Coś do chleba. Pasta z fasoli z dodatkiem zielonej pietruszki, czosnku i soku z cytryny. Tak sobie myślę, że można by ją wykorzystać również jako dip; musiałaby być tylko trochę rzadsza (można dodać więcej soku z cytryny i oliwy). Pasta jest bardzo smaczna - lekko słodkawa, dzięki fasoli. Wszystkim nam smakowała.Składniki:3 szkl ugotowanej białej fasolipęczek zielonej pietruszki, posiekany3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżki soku z cytrynyszczypta soli2 łyżki oleju lnianegoFasolę wrzuciłam do malaksera, zmieliłam, po czym dodałam pozostałe składniki. Miksowałam tak długo, aż osiągnęłam konsystencję pasty. Gdyby fasola była zbyt sucha, można dodać więcej oleju.Pastę przełożyłam do słoika. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.