ßßß
Kolejna odsłona kaszy jaglanej - jesienna wersja z suszonymi śliwkami, odrobiną cynamonu i jagodami goji, posypana świeżo mielonym siemieniem lnianym. Smakowite danie... ;)Składniki (na 4 porcje):3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej2 szkl wody10-12 śliwek suszonych, posiekanychszczypta soli morskiej1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)1 jabłko, starte na grubych oczkachdo podania: olej lniany, świeżo zmielone siemię lniane, jagody gojiDo wody wrzucam posiekane śliwki, zagotowuję. Następnie dodaję opłukaną kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję ok. 20 minut do czasu aż kasza wchłonie większość płynu.Doprawiam cynamonem, dodaję jabłko, mieszam i przekładam do miseczek. Do każdej porcji dodaję po 1 łyżeczce oleju lnianego, posypuję siemieniem lnianym oraz jagodami goji.