Wykonanie
(lub innymi
owocami)Oto kolejny przepis na ciasto ucierane (czyli takie, w którym wszystkie składniki miksuje się ze sobą w odpowiedniej kolejności). Przepis pochodzi z przywoływanego tu już nie raz bloga Smakołyki Bereniki (zmieniłem proporcje tak, by ciasta wystarczyło na dużą lub średnią blachę, a proponowane w oryginalnym przepisie
truskawki zastąpiłem
wiśniami).

Składniki:ok. 500 g
mąki pszennej150 g
cukru250 g
masła5
jajek2-3 łyżki
soku z cytryny2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g wydrylowanych
wiśniMasło rozpuścić i ostudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem, a następnie nie przestając miksować dodać przestudzone
masło. Następnie dodać
sok z cytryny oraz
mąkę przesiana z
proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej gęste ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć wydrylowane
wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto (zachować odstępy pomiędzy nimi).Piec przez 50-55 min. w 175 o C. Ciasto wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze ciepłe lub przestudzone ;).Całość można przyozdobić kremem
mascarpone (przepis na krem tutaj) i
wiśniami. Należy schłodzić wtedy ciasto przez ok. 1 h w lodówce [jeśli będziemy je chłodzić zbyt długo, ciasto
zrobi się twarde].
