ßßß Cookit - przepis na chleb z suszonymi owocami

chleb z suszonymi owocami

nazwa

Wykonanie

(xlebъ zъ sušenъmi ovotjьmi)
Oj, dawno tego zapachu i smaku w moim domu nie było. A że po sobotnim powrocie z rodzinnych odwiedzin okazało się, że chleba wystarczy tylko na wieczór, to i okazja do upieczenia swojego bochenka się znalazła. Zajrzałem więc na dawno nie odwiedzany,a polecany po prawej, blog Smaki i aromaty i znalazłem ten cudowny przepis . Nieco czasochłonny, bo ciasto musi odstać minimum 12 godzin, ale dzięki temu na śniadanie (lub drugie śniadanie) można zjeść świeży i ciepły chleb :). Zrobiłem tylko pół poniższej porcji i trochę żałuję, bo chleba ubywa bardzo szybko.
Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, 750, 850, choć u mnie 550)
200 g mąki żytniej
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 i 3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok 550 ml wody
kilka łyżek ziaren słonecznika
3 suszone śliwki, 3 suszone morele
2-3 łyżki suszonej żurawiny
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, pokrojone drobno suszone owoce, słonecznik i wymieszać. Wlać oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-18 godzin.
Po tym czasie przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i uformować bochenek [można też uformować w misce i obsypać mąką]. Przykryć ściereczką.
Garnek żeliwny lub spore naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku i nagrzać do 220 o C (ok. 45 min.). Wyjąć garnek i ostrożnie włożyć do niego uformowany bochenek. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 o C i piec pod przykryciem przez 35 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejnych 35-40 min. (sprawdzić patyczkiem).
Wyjąć i wystudzić na kratce.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/06/chleb-z-suszonymi-owocami.html