Wykonanie
(xlebъ zъ sušenъmi ovotjьmi)Oj, dawno tego zapachu i smaku w moim domu nie było. A że po sobotnim powrocie z rodzinnych odwiedzin okazało się, że
chleba wystarczy tylko na wieczór, to i okazja do upieczenia swojego bochenka się znalazła. Zajrzałem więc na dawno nie odwiedzany,a polecany po prawej, blog Smaki i aromaty i znalazłem ten cudowny przepis . Nieco czasochłonny, bo ciasto musi odstać minimum 12 godzin, ale dzięki temu na śniadanie (lub drugie śniadanie) można zjeść świeży i ciepły
chleb :). Zrobiłem tylko pół poniższej porcji i trochę żałuję, bo
chleba ubywa bardzo szybko.

Składniki:500 g
mąki pszennej (najlepiej typ 650, 750, 850, choć u mnie 550)200 g
mąki żytniej10 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 i 3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruok 550 ml
wodykilka łyżek
ziaren słonecznika3
suszone śliwki, 3
suszone morele2-3 łyżki
suszonej żurawinyDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Oba rodzaje
mąki przesiać do miski, dodać
sól,
cukier, pokrojone drobno
suszone owoce,
słonecznik i wymieszać. Wlać
oliwę i rozpuszczone
drożdże. Zagnieść ciasto. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-18 godzin.Po tym czasie przełożyć ciasto na wysypaną
mąką stolnicę i uformować bochenek [można też uformować w misce i obsypać
mąką]. Przykryć ściereczką.Garnek żeliwny lub spore naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku i nagrzać do 220 o C (ok. 45 min.). Wyjąć garnek i ostrożnie włożyć do niego uformowany bochenek. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 o C i piec pod przykryciem przez 35 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejnych 35-40 min. (sprawdzić patyczkiem).Wyjąć i wystudzić na kratce.
