Wykonanie
[Przepis nadaje się idealnie tak na Gwiazdkę, jak i na każdą inną okoliczność.
Ciasteczka są półkruche.]
migdałowe księżyce

Składniki:200 g
mąki100 g
migdałówok. 80 g
cukru pudru1 łyżeczka
przyprawy do pienikaszczypta
soliDodatkowo:łyżeczka
cukru pudru (lub zwykłego drobnego) do posypaniałyżeczka
cynamonu (lub
przyprawy do piernika) do posypania
Migdały zalać na kilka minut wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Zmielić lub stłuc na drobno.Przesiać do miski
mąkę, dodać
cukier puder,
przyprawę do piernika, szczyptę
soli oraz zmielone
migdały i wymieszać dokładnie. Do tego wrzucić pokrojone w kostkę zimne
masło. Zagnieść gładkie ciasto (na początku można siekać
masło nożem,
potem gnieść ręcznie).Ciasto dzielić na mniejsze kawałki i formować je w ruloniki (walce), tak, by po spłaszczeniu miały ok. 3 cm szerokości. Następnie ciąć na prostokąty wielkości
orzecha (jak na kopytka), rolować, robiąc cieńsze rogi [w tym celu wystarczy podczas rolowania przyciskać kawałek ciasta na brzegach, pozostawiając środek swobodnie]. Formować półksiężyce i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Piec ok. 20-25 min. w 170-180 o C na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, po czym jeszcze ciepłe posypać mieszanką
cukru pudru i
cynamonu (lub
przyprawy do piernika).