Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni, więc może ktoś skusi się na połączenie dyni z
jarmużem w postaci takich kopertek :-) Jest to raczej dodatek do obiadu, można podać np. z
ryżem, do tego surówka i gotowe.Składniki:1 mała
dynia (waga ok 1 kg przed obraniem)10 liści
jarmużu2
cebulesól,
curry12
arkuszy papieru ryżowegoolej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Cebule siekamy drobno, wrzucam na rozgrzany
olej kokosowy i podsmażamy do momentu, aż lekko się przyrumieni, solimy.
Dynię myjemy, obieramy, kroimy na 4 części, pozbawiamy nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do
cebuli. Opłukany
jarmuż rozdzieramy na mniejsze kawałki i dodajemy do dyni, całość dusimy na małym ogniu do momentu aż wszystko zmięknie. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze
solą, dodajemy
curry. Farsz zawijamy w
papier ryżowy, instrukcja jak to zrobić znajduje się zazwyczaj na opakowaniu - każdy arkusz papieru należy namoczyć w chłodnej wodzie, położyć na desce i poczekać chwilę, aż zmięknie. Po tym można już zawijać. Gotowe
kopertki wrzucamy na rozgrzany
olej i podsmażamy po obu stronach tak aby ładnie się przyrumieniły :-)Smacznego!