Wykonanie
W smaku bardzo delikatny, ale tak pyszny, że jak raz się spróbuje to nie można się oderwać :-) Mam ostatnio "fazę" na różne hummusy, więc możliwe, że w najbliższym czasie pojawi się ich nieco więcej.Składniki:2 małe
bakłażanypuszka
ciecierzycy2 łyżki
oliwy2 łyżki tahini1/2 łyżeczki
solisos do
bakłażanów:3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
garam masala1/2 łyżeczka
pieprzuWykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1,5 cm.
Oliwę mieszamy z
solą,
pieprzem i
garam masala, polewamy nią każdy plasterek
bakłażana i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 20 min, aż będą miękkie i lekko się przyrumienią.W blenderze umieszczamy przestudzone
bakłażany,
ciecierzycę odsączoną z
wody,
oliwę, tahini i
sól - wszystko miksujemy na gładką masę.

Smacznego!