ßßß
Składniki:1 szklanka ryżu3-4 łyżki octu ryżowego2 łyżeczki czubate ksylitolu1/2 łyżeczki soli1 długi ogórek1 awokado1 kostka tofu marynowanegowasabi4 płaty wodorostów noriimbirWykonanie:Ryż płuczemy dwukrotnie na sitku, następnie przesypujemy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1,5 cm nad poziom ryżu) i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min często mieszając. Następnie robimy sos do ryżu: ocet, ksylitol i sól umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia). Gdy ksylitol i sól się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Sosem polewamy jeszcze ciepły ryż i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ogórka i awokado obieramy, następnie kroimy w grube paski. Tofu kroimy w grubsze plastry.Na macie bambusowej kładziemy 1 płat wodorostów.
Następnie nakładamy ryż i dodatki:
Jeden brzeg (na zdjęciu górny) smarujemy odrobiną wasabi i przy pomocy maty bambusowej zwijamy rulon,
który kroimy na 1,5 cm kawałki przy pomocy bardzo ostrego noża. Można podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
Smacznego!