Wykonanie
Sushi jest u mnie mniej więcej raz w miesiącu. Nie dlatego, że przygotowanie zajmuje dużo czasu, czy składniki są drogie. Po prostu gdybym robiła je częściej to szybko by mi się znudziło :-) A tak zawsze jem je z przyjemnością! Dodatki są często podobne, ale najbardziej lubię wersję z
tofu,
ogórkiem i
awokado.

Składniki:1 szklanka
ryżu3-4 łyżki
octu ryżowego2 łyżeczki czubate
ksylitolu1/2 łyżeczki
soli1 długi
ogórek1
awokado1 kostka
tofu marynowanegowasabi4 płaty wodorostów
noriimbirWykonanie:
Ryż płuczemy dwukrotnie na sitku, następnie przesypujemy do garnka, zalewamy
wodą (ok. 1,5 cm nad poziom
ryżu) i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min często mieszając. Następnie robimy sos do
ryżu:
ocet,
ksylitol i
sól umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia). Gdy
ksylitol i
sól się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Sosem polewamy jeszcze ciepły
ryż i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórka i
awokado obieramy, następnie kroimy w grube paski.
Tofu kroimy w grubsze plastry.Na macie bambusowej kładziemy 1 płat wodorostów.

Następnie nakładamy
ryż i dodatki:

Jeden brzeg (na zdjęciu górny) smarujemy odrobiną wasabi i przy pomocy maty bambusowej zwijamy rulon,

który kroimy na 1,5 cm kawałki przy pomocy bardzo
ostrego noża. Można podawać z marynowanym
imbirem i
sosem sojowym.

Smacznego!