Wykonanie
Pamiętam jak dawno, dawno temu hodowaliśmy je w domu. Jednak po pewnym czasie wszystkim znudziło się picie
kefiru wodnego i tak jakoś hodowla się zakończyła ;-) Ostatnio dostałam od znajomej porcję kryształków i postanowiłam spróbować powrócić do codziennego picia tego zdrowego
napoju.

Jak się do tego zabrać?Na start potrzebujemy:3 łyżki kryształków
wodnych4 łyżeczki
cukru (ja używam brązowego)1 litr przegotowanej, przestudzonej
wody (może być mineralna)
rodzynki (wystarczy 6-8 sztuk)litrowy słoikplastikowe sitkołyżka plastikowa lub drewnianaściereczka lub gaza do przykrycia słoikaNależy pamiętać, że algi nie mogą
mieć kontaktu z metalem!Do słoika z
wodą wsypujemy
cukier i mieszamy, dodajemy algi i
rodzynki, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 h. Po tym czasie zlewamy powstały
kefir wodny przez plastikowe sitko i ponownie zalewamy algi
wodą z
cukrem.
Rodzynki wymieniamy co kilka dni.Dlaczego warto pić
kefir wodny?Zawiera on pożyteczne bakterie, które pomagają w utrzymaniu równowagi
flory bakteryjnej jelit, co za tym idzie chroni nas przed kolonizacją bakterii patogennych. Ponoć
napój ten pomaga także w odchudzaniu gdyż reguluje procesy przemiany materii ;-)Więcej na temat cudownych właściwości tych kryształków polecam poczytać tu i tu .A Wy znacie kryształki japońskie/algi wodne? :-)