ßßß Cookit - przepis na Kryształki japońskie, kefir wodny

Kryształki japońskie, kefir wodny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pamiętam jak dawno, dawno temu hodowaliśmy je w domu. Jednak po pewnym czasie wszystkim znudziło się picie kefiru wodnego i tak jakoś hodowla się zakończyła ;-) Ostatnio dostałam od znajomej porcję kryształków i postanowiłam spróbować powrócić do codziennego picia tego zdrowego napoju.
Jak się do tego zabrać?
Na start potrzebujemy:
3 łyżki kryształków wodnych
4 łyżeczki cukru (ja używam brązowego)
1 litr przegotowanej, przestudzonej wody (może być mineralna)
rodzynki (wystarczy 6-8 sztuk)
litrowy słoik
plastikowe sitko
łyżka plastikowa lub drewniana
ściereczka lub gaza do przykrycia słoika
Należy pamiętać, że algi nie mogą mieć kontaktu z metalem!
Do słoika z wodą wsypujemy cukier i mieszamy, dodajemy algi i rodzynki, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 h. Po tym czasie zlewamy powstały kefir wodny przez plastikowe sitko i ponownie zalewamy algi wodą z cukrem. Rodzynki wymieniamy co kilka dni.
Dlaczego warto pić kefir wodny?
Zawiera on pożyteczne bakterie, które pomagają w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit, co za tym idzie chroni nas przed kolonizacją bakterii patogennych. Ponoć napój ten pomaga także w odchudzaniu gdyż reguluje procesy przemiany materii ;-)
Więcej na temat cudownych właściwości tych kryształków polecam poczytać tu i tu .
A Wy znacie kryształki japońskie/algi wodne? :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/05/krysztaki-japonskie-kefir-wodny.html