Wykonanie
Myślałam, że uda mi się wrzucić ten przepis wcześniej, ale jakoś ciągle nie było kiedy :-)Kolejny eksperyment z
kaszy jaglanej uważam za udany - nikt nie zgadł z czego to ciasto jest!

Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej + 2 szklanki
mleka roślinnego do gotowania
budyń waniliowy (opakowanie 40 g)1 i 2/3 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)75 g
cukru kokosowego * na spód (choć nie jest on konieczny...:) )60 g
płatków owsianych75 ml
syropu z agawy25 g
orzechów włoskich (pokrojonych na mniejsze kawałki)Wykonanie:
Kaszę przesypujemy do garnka i prażymy do momentu, aż po kuchni rozniesie się przyjemny zapach. Następnie zalewamy
kaszę 2 szklankami
mleka, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Zostawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy
budyń, resztę
mleka,
cukier i miksujemy na gładką masę.Do wyłożonej papierem tortownicy wsypujemy
płatki owsiane i
orzechy włoskie, następnie równomiernie polewamy je
syropem z agawy i wstawimy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 min. Po tym czasie wyjmujemy na moment formę, zalewamy jaglaną masą, zwiększamy temp do 175 stopni i pieczemy przez ok. 35 min.

*można dodać każdy inny
cukier, ale to
cukier kokosowy nadaje tutaj lekko karmelowy smak... I jest zdrowszy ;-)Miłego (i smacznego) Poniedziałku! :-)