Wykonanie
Od kiedy spróbowałam jej pierwszy raz w jednej z restauracji sushi, chodziła za mną bez przerwy.Ostatnio kupiłam sporą paczkę tych wodorostów, więc do dzieła:Składniki:40 g wakame2
marchewki1 duży
ogóreksólNa sos:3 łyżki
octu (powinien być
ryżowy, ale dodałam
winny ;-))3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
syropu z agawy (bądź
miodu)Wykonanie:
Marchewki i
ogórka obieramy i kroimy na bardzo cienkie paski. (Najłatwiej zrobić to przy użyciu obieraczki do warzyw). Przekładamy do miseczki. Mieszamy ze sobą
ocet,
sos sojowy,
syrop z agawy i gotowym sosem polewamy warzywa. Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Glony przekładamy do dużego naczynia i zalewamy ciepłą
wodą z dodatkiem
soli (mniej więcej 1/2 łyżeczki), odstawiamy na 15 min. Zwiększą one swoją objętość 10-krotnie więc warto wziąć to pod uwagę przy wyborze naczynia, w którym będą się moczyć :)Wakame odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy
marchewkę i
ogórka (wraz z zalewą) i mieszamy. Odstawiamy jeszcze na około 10 min, żeby wszystko się "przegryzło" i zjadamy ze smakiem! :-)


Dlaczego warto jeść wodorosty wakame?Podsiadają największą wśród wodorostów ilość wapnia, pomagają odtruwać organizm, oczyszczają układ limfatyczny, wspomagają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, redukują ilość złego cholesterolu. Ponoć przyczyniają się także do utraty wagi ;-) Poza tym zawierają mnóstwo minerałów, witamin, a także żelazo, jod, cynk, potas, magnez.Stosowane są powszechnie w kuchni azjatyckiej, ale i u nas pojawiają się coraz częściej. Można dodawać je do sałatek lub do zup.Więcej pomysłów na wykorzystanie wakame pojawi się na blogu z pewnością już niedługo. :-)