Wykonanie
W
sieci krążą różne przepisy na "zdrową" nutellę. Dziś przedstawiam Wam moją propozycję. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę jak i część deseru. Bądź po prostu jako deser, bez dodatków ;-)Składniki:4 łyżki (czyli około 60g - 1/4 szklanki)
kaszy jaglanej + 1/2 szklanki
wody do gotowania150 ml
mleka sojowego, bądź innego roślinnego100 g
orzechów laskowych4 pełne łyżeczki
kakao8 łyżek
syropu z agawy - oczywiście można dać nieco mniej, lub więcej, bądź zastąpić innym słodzidłem :) podczas miksowania próbujcie i zobaczcie jaka ilość Wam najbardziej odpowiada :)Wykonanie:
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, do momentu aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zalewamy
wodą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min.
Orzechy laskowe prażymy na patelni, około 5 min. Po tym czasie skórki z
orzechów zaczną odchodzić i będzie można je łatwo usunąć. Nie przejmujmy się jak nie uda nam się tego zrobić dokładnie :)Do ugotowanej
kaszy dodajemy
mleko,
kakao,
syrop z agawy i
orzechy (można je posiekać, żeby łatwiej się je zmiksowało) i przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę.
Smacznego!