ßßß Cookit - przepis na Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kilka szarlotek jaglanych, ale zawsze coś mi w nich nie pasowało, albo miały jakiś dziwny smak, albo się rozpadały, albo były zbyt wilgotne. Przepis, który znalazłam na blogu Mallory Plath, od razu wydał mi się idealny. I miałam rację! Szarlotka wyszła przepyszna, nie rozpada się. Trochę pozmieniałam proporcje, ale i tak jest bliska oryginału ;-) Smakowała osobom, które nie przepadają ani za szarlotkami ani za takimi jaglanymi "eksperymentami" :-D Gorąco polecam!
Składniki:
150 ml kaszy jaglanej (mniej więcej 115 g)
2 banany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g daktyli
850 g jabłek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
3 łyżeczki cynamonu
sól
50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w podwójnej ilości wody. Daktyle kroimy drobno i zalewamy wodą, żeby trochę zmiękły.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, solimy odrobinę i prażymy do momentu, aż porządnie zmiękną i zaczną się rozpadać. Przyprawiamy cynamonem.
W misce dokładnie rozgniatamy widelcem banany, dodajemy kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, odsączone daktyle i mieszamy. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej bądź wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzch wykładamy uprażone jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 min.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/01/szarlotka-jaglana.html