Połączenie truskawki i banana to według mnie jedno z najlepszych połączeń smakowych. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe - robi się jeszcze smaczniej! Ten smak przypomina mi lato, kiedy to koktajl truskawkowo-bananowy był obowiązkowym dodatkiem do (prawie) każdego śniadania. Za oknem ostatnio cały czas szaro, dlatego wracając z zajęć postanowiłam jakoś umilić sobie to popołudnie i kupiłam mrożone truskawki ;-) było warto, żeby choć przez moment poczuć smak lata! Składniki podaję na 1 dosyć sporą porcję ;-)Składniki na koktajl:1 szklanka truskawek1 mały banan1/2 szklanki mleka sojowego(opcjonalnie - syrop z agawy bądź ksylitol, do smaku)Na kokosową chmurkę:4 łyżki wiórków kokosowych1 łyżka siemienia lnianego1/2 szklanki mleka kokosowegoWykonanie:Wiórki kokosowe oraz siemię lniane mielimy w młynku do kawy. W małym garnuszku podgrzewamy mleko. Kiedy się zagotuje, dodajemy zmielone wiórki i siemię, mieszamy, zdejmujemy z gazui odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki wraz z pokrojonym w plasterki bananem i mlekiem miksujemy przy użyciu blendera. Przelewamy do szklanki, następnie dodajemy "budyń" który powstał z siemienia i wiórków kokosowych.Smacznego!