Wykonanie
Pyszna bomba witaminowa na jesienne dni :-) Doskonała zarówno na śniadanie jak i lunch do szkoły/pracy.Składniki na 2 porcje:1/2 szklanki quinoa1
owoc granatu1
kaki1
jabłko10 g
jagód goji1 łyżka
oleju z
orzechów laskowychWykonanie:Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu (1/2 szklanki quinoa na 1 szklankę
wody). Wszystkie
owoce dokładnie myjemy.
Kaki obieramy ze skórki następnie kroimy na małe kawałki. To samo robimy z
jabłkiem (choć ja
jabłek akurat nie obieram). Kiedy quinoa już się ugotuje odstawiamy ją na chwilę do przestygnięcia. Następnie pokrojone
owoce, pestki
granatu oraz
jagody goji mieszamy z quinoa i polewamy
olejem z
orzechów laskowych.
Smacznego!
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz wapnia,
jodu, krzemu, potasu i żelaza.
Owoce kaki (inaczej persymona, szaron) również dostarczą nam zarówno witamin A i C jak i żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia.Quinoa (czyli komosa ryżowa) jest idealnym dla wegetarian źródłem pełnowartościowego
białka, a także magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B.