ßßß Cookit - przepis na Ryżowe jabłuszko z cynamonem i . . .

Ryżowe jabłuszko z cynamonem i . . .

nazwa

Wykonanie

Wczoraj padł rekord dziennych wyświetleń bloga - 7377! <3
Będąc ciągle oczarowana możliwościami parowaru zapraszam Was na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie - ryżowe jabłuszko z cynamonem, masłem i homogenizowanym serkiem brzoskwiniowym. :)
SKŁADNIKI NA 1 SZTUKĘ :
- 1 duże, słodkie jabłko
- surowy ryż
- cynamon lub przyprawa do szarlotki
- pół łyżeczki masła
- cukier
- homogenizowany serek (ja wybrałam brzoskwiniowy)
Z jabłuszka odkrawamy czapę i wydrążamy je w środku. Wsypujemy surowy ryż do połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę przyprawy do szarlotki lub 3/4 łyżeczki cynamonu, całość delikatnie mieszamy i zalewamy wrzątkiem tak, by woda zakrywała ryż z centymetrowym zapasem. Jabłko wstawiamy do parowaru na 25 minut.
Jeśli nie macie parowaru i chcecie zapiec jabłko w piekarniku, ugotujcie ryż przed nadzianiem jabłka, doprawcie cynamonem i cukrem, wymieszajcie z masłem i takim nadziejcie jabłko. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po wyłożeniu jabłka z parowaru na talerz, delikatnie rozłożyłam ryż widelcem, dodałam masło i wymieszałam. Posypałam całość odrobiną cynamonu, cukru oraz dodałam 2 łyżeczki homogenizowanego serka brzoskwiniowego, smacznego! :)
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :
http://www.severin.com/pl
BEZPOŚREDNI LINK DO SKLEPU INTERNETOWEGO - PAROWAR
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/03/ryzowe-jabuszko-z-cynamonem-i.html