Wykonanie

Zbliżała się kolejna „okazja” i chciałam zrobić tort
bezowy. Słodka, krucha z wierzchu i lekko ciągnąca się
beza, chrupiące
mleczne karmelki i intensywnie
czekoladowy krem z
mascarpone. Pełnię smaku odczuwa się jednak dopiero po przełknięciu ciasta, gdy na podniebieniu zostaje ostro-kwaśny smak…
imbiru. Jak się okazuje ta
przyprawa świetnie komponuje się ze słodkościami :)TORT
BEZOWY Z
KREMEM CZEKOLADOWYM I
IMBIREMSkładniki:6
białek380g
cukru pudruŁyżka
mąki ziemniaczanej250ml
śmietanki tortowej100g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekolady375g
mascarponełyżeczka
imbiru (lub więcej)120g karmelków
mlecznychBiałka ubić, kiedy zaczną bieleć – stopniowo dodawać
cukier, aż powstanie gęsta masa. Wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować 3
okręgi o średnicy 18cm i rozsmarować
bezę, suszyć w piekarniku nagrzanym do 150°C (pierwsze 20 minut – dwie grzałki, kolejne 40 lub dłużej – z termoobiegiem). Ostudzić.
Śmietankę lekko ubić,
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej i lekko je ostudzić. Stopniowo dodawać do
śmietany, wciąż ubijając. Wymieszać z
imbirem i
mascarpone.Na blacie
bezowym rozsmarować krem i posypać pokruszonymi karmelkami, na to położyć następne blaty i powtórzyć. Przed podaniem schłodzić.Przepis dołączam do akcji: