Wykonanie

Po ostatnich wypiekach trochę dopadły mnie wyrzuty sumienia, więc trzeba było postawić na coś zdrowszego ;) W związku z tym zrobiłam pyszne batoniki owsiane z dodatkiem mojej ulubionej
żurawiny i intensywnej w smaku
gorzkiej czekolady. Wyszło pysznie, a przy tym zdrowo – czego chcieć więcej? :)BATONIKI OWSIANE Z
ŻURAWINĄ I
CZEKOLADĄSkładniki na 12 batoników:2
białka70g
brązowego cukru40g zimnego
masła pokrojonego w kostkę120g
mąki160g
płatków owsianych górskich90g posiekanej
gorzkiej czekolady (następnym razem użyję mniejszej ilości, ok. 50g)50g
suszonej żurawinymałe
jabłko + łyżeczka
cukruWymieszać
cukier z
masłem do powstania okruchów. Odstawić do lodówki.
Jabłko obrać, pokroić i podsmażyć na patelni z łyżeczką
cukru, a kiedy
owoc zmięknie – rozgnieść widelcem i ostudzić. W innym naczyniu wymieszać
mąkę,
płatki owsiane,
żurawinę i
czekoladę. Dodać zimny
cukier i wymieszać. Na koniec dodać
białka i
mus jabłkowy. Lekko wymieszać – tylko do połączenia składników! Piec w wyłożonej papierze foremce 20x30cm w temperaturze 180°C przez około 25 minut (do zrumienienia). Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. Batoniki można przechowywać nawet tydzień w temperaturze pokojowej (ale są małe szanse, żeby aż tyle wytrzymały nieruszone ;)).Opierałam się na przepisie Sally: http://sallysbakingaddiction.com/2012/08/27/dark-chocolate-apricot-granola-bars/

Wpis dodaję do akcji: