Wykonanie

Zgodnie z tym, co napisałam na stronie na fb (klik) – wrzucam przepis na danie, które idealnie pasuje na świąteczny obiad. Nie jest wcale trudne w wykonaniu i świetnie smakuje. U mnie w domu zwyczajowo nazywane
indyk… à la
kaczka - też jest pyszny, a zawiera dużo mniej kalorii ;)
UDZIEC Z
INDYKA W JABŁKACH
Udziec z
indyka (ze skórą i kością)
SólPieprzTymianekJabłka – np. renety, boskop, antonówka (kwaśne)
Udziec posypać
solą,
pieprzem i
tymiankiem i odstawić na kilka godzin. Obsmażyć
mięso na lekko natłuszczonej patelni i przełożyć do brytfanki, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (duży
udziec piecze się nawet dwie godziny). Po godzinie pieczenia dołożyć
jabłka (wcześniej można odlać tłuszcz).Jako uzupełnienie dania pasuje
ryż i surówka z
kapusty z białą
marchewką lub surówka z
cykorii.