Wykonanie
Witajcie Kochani,Lubicie sos czosnkowy? My uwielbiamy. Zawsze robimy go sami, bo po pierwsze wychodzi pyszny, a po drugie wiemy co w nim
siedzi, tzn. jest. Warto robić go samemu. Doprawia się go wtedy tak jak się lubi najbardziej, a i zajmuje to mniej niż 10 minut. Może nawet i 5 minut. :) Pasuje do wielu dań. Niezastąpiony jest do
mięs z grilla,
mięs na zimno, a także do różnych wariacji z plackami tortilla oraz do domowej pizzy. Świetnie sprawdza się jako dip do różnych przekąsek. Polecamy. :)Składniki :- 1 duży
jogurt typu greckiego/grecki lub naturalny gęsty- 2-3 ząbki
czosnku (2 duże a 3 gdy są małe)- 0,5 łyżeczki
suszonego oregano- 0,5 łyżeczki
lubczyku suszonego- 0,5 łyżeczki suszonego
tymianku- 0,5 łyżeczki
pieprzu ziołowego-
sól i
pieprz czarny do smakuWykonanie :To zaczynamy.
Czosnek możecie drobniusieńko posiekać lub zetrzeć na tarce na małych oczkach do miseczki w której będziecie robić sos. Lekko go posólcie (2 szczypty) i ucierajcie przez chwilę.
Czosnek puści wtedy swoje
soki. Najtrudniejszy etap za
Wami. :)
Jogurt przelewamy do miseczki z
czosnkiem (raczej przekładamy, bo gęsty jest). Dodajemy wszystkie
zioła, pamiętając by lekko je rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić ich aromaty. Dodajcie
pieprz ziołowy i
pieprz czarny (ten ile lubicie :) ). Wymieszajcie wszystko dokładnie i spróbujcie. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze trochę
soli i
pieprzu czarnego. Odstawcie choć na chwilę do przegryzienia. Równie dobrze do następnego dnia – wytrzymuje i nic się z nim nie dzieje. Gotowe. :)Aromatyczne pozdrowienia,Ania & Piotr