ßßß Cookit - przepis na Sos czosnkowy na zimno – domowy i najlepszy

Sos czosnkowy na zimno – domowy i najlepszy

nazwa

Wykonanie

Witajcie Kochani,
Lubicie sos czosnkowy? My uwielbiamy. Zawsze robimy go sami, bo po pierwsze wychodzi pyszny, a po drugie wiemy co w nim siedzi, tzn. jest. Warto robić go samemu. Doprawia się go wtedy tak jak się lubi najbardziej, a i zajmuje to mniej niż 10 minut. Może nawet i 5 minut. :) Pasuje do wielu dań. Niezastąpiony jest do mięs z grilla, mięs na zimno, a także do różnych wariacji z plackami tortilla oraz do domowej pizzy. Świetnie sprawdza się jako dip do różnych przekąsek. Polecamy. :)
Składniki :
- 1 duży jogurt typu greckiego/grecki lub naturalny gęsty
- 2-3 ząbki czosnku (2 duże a 3 gdy są małe)
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki lubczyku suszonego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
Wykonanie :
To zaczynamy. Czosnek możecie drobniusieńko posiekać lub zetrzeć na tarce na małych oczkach do miseczki w której będziecie robić sos. Lekko go posólcie (2 szczypty) i ucierajcie przez chwilę. Czosnek puści wtedy swoje soki. Najtrudniejszy etap za Wami. :) Jogurt przelewamy do miseczki z czosnkiem (raczej przekładamy, bo gęsty jest). Dodajemy wszystkie zioła, pamiętając by lekko je rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić ich aromaty. Dodajcie pieprz ziołowy i pieprz czarny (ten ile lubicie :) ). Wymieszajcie wszystko dokładnie i spróbujcie. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze trochę soli i pieprzu czarnego. Odstawcie choć na chwilę do przegryzienia. Równie dobrze do następnego dnia – wytrzymuje i nic się z nim nie dzieje. Gotowe. :)
Aromatyczne pozdrowienia,
Ania & Piotr
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2014/06/sos-czosnkowy-na-zimno-domowy-i.html