ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli wędzonej.

Pasta z makreli wędzonej.

nazwa

Wykonanie

Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroką gamę past kanapkowych, jednak większość z nich przepełnionych jest chemią. W domu taką pastę przygotujemy w kilka minut, a jest ona o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta sklepowa. Dzisiaj polecam pastę z wędzonej makreli, która ze świeżym, chrupiącym pieczywem znika ekspresowo ;)
Składniki:
1 makrela wędzona (około 250 g)
1 mała cebula
100 g serka śmietanowego
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Makrele rozrywamy i odrywamy mięso cały czas uważając na ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć jej ostrość. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, doprawimy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Smarujemy pastą pieczywo, a wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/pasta-z-makreli-wedzonej.html