Wykonanie
Znacie zapach smażonych ma
maśle kurek?!Ja wczoraj poznałam i jestem zachwycona!!!Pierwszy raz miałam okazję zrobić, no i zjeść zupę
kurkową.Jest pyszna! Przepyszna!Delikatna w smaku, zabielona
śmietaną, z lekko chrupiącymi
kurkami.W tym sezonie koniecznie musicie przetestować ten przepis! :-)
Potrzebujemy:1 l
wywaru mięsnego lub warzywnego400 g
kurek1/2 szklanki
śmietany1 mała
cebulasólpieprz1/2 pęczka
koperku2 łyżki
oleju1 łyżka
masłaKrok po kroku:
Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bierzącą
wodą, odkładamy na chwilę aby ociekły z nadmiaru
wody.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym
oleju. Po tym czasie dodajemy
kurki i smażymy je na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Delikatnie solimy.
Kurki puszczą sporo płynu, który musimy odparować.Gdy płynu na patelni będzie już niewiele, dodajemy
masło i smażymy jeszcze minutkę.Podsmażone
grzyby dodajemy do gorącego
wywaru i gotujemy 5 minut.Do
śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Całość przyprawiamy
pieprzem i ewentualnie jeszcze
solą.
Koperek siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 3 minuty.Smacznego! :-)