ßßß
Potrzebujemy:1 l wywaru mięsnego lub warzywnego400 g kurek1/2 szklanki śmietany1 mała cebulasólpieprz1/2 pęczka koperku2 łyżki oleju1 łyżka masłaKrok po kroku:Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bierzącą wodą, odkładamy na chwilę aby ociekły z nadmiaru wody.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Po tym czasie dodajemy kurki i smażymy je na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Delikatnie solimy. Kurki puszczą sporo płynu, który musimy odparować.Gdy płynu na patelni będzie już niewiele, dodajemy masło i smażymy jeszcze minutkę.Podsmażone grzyby dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 5 minut.Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Całość przyprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.Koperek siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 3 minuty.Smacznego! :-)
