Wykonanie
Chrupiąca skórka z
kurczaka, pyszne, delikatne
mięso i upieczone
szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji :) My w każdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :)

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczeniaSkładniki:4 nogi od
kurczaka (promocję -20% na cały
drób znajdziecie TUTAJ)12
zielonych szparagówOk. 50 g
masłaŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólNogi od
kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Następnie luzujemy je tzn.
ostrym nożem nacinamy
mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy tak jak umiemy, najwyżej na kości zostanie nieco więcej
mięsa J Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do luzowania
mięso to może użyć rozbitej
piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą. Następnie oprószamy
mięso z obu stron
solą i
pieprzem. Od
szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku
mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę
masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki
mięsa, układamy na nich
płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy
solą i
pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie 10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego J




