ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :)
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu!
Składniki:
250g pieczarek
1 cebula
1 kalarepka
300ml śmietany 12% lub 18%
125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego
Łyżka masła
Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Pęczek koperku
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente.
Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/02/placki-ziemniaczane-z-sosem-pieczarkowo.html