Wykonanie
Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z
cukrem, wytrawnie z
mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani
Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie
pieczarek i
kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko
winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :)

Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu!Składniki:250g
pieczarek1
cebula1
kalarepka300ml
śmietany 12% lub 18%125 ml (1/2 szklanki)
wytrawnego wina białegoŁyżka
masłaŚwieżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzPęczek
koperkuPieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną
kalarepką i
cebulą. W rondelku rozgrzewamy
masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i
pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy
wino oraz
śmietanę. Doprawiany
solą,
pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a
kalarepka będzie al dente.Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym
koperkiem. Smacznego.


