ßßß Cookit - przepis na Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.

nazwa

Wykonanie

Długo szukałyśmy prostego przepisu na pyszne, lekkie mini pączki dla dzieci. W końcu udało nam się go odnaleźć i przetestować od a do z. Efektem są wyśmienite, delikatne mini pączki, którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Mało, ze są pyszne w smaku to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Każdy laik pączkowy sobie z nimi poradzi. Gwarantujemy :)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: około 26 małych „pączków”
Składniki:
300g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii ( 2 opakowania)
3 średnie jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Olej rzepakowy do smażenia pączków
Ponadto: cukrowy puder do obtaczania pączków (drobny cukier do wypieków lub cukier puder, jeśli lubicie można do niego dorzucić trochę zmielonego cynamonu).
W misce umieszczamy serek oraz jajka, mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i odrobinę soli. Całość mieszamy widelcem.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Odczekujemy chwilę i łyżką nakładamy porcje ciasta. Kiedy ciasto zacznie się ładnie smażyć i rumienić, wówczas temperatura jest odpowiednia i możemy smażyć wszystkie pączki. Musimy jednak uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, bo pączki będą smażyć się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
Smażymy pączki do złotego koloru, aż skończy się ciasto. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Smacznego.
A na koniec krótka scenka z sesji zdjęciowej:
Futrzak patrzy błagalnym wzrokiem mówiącym wymownie "Daj... no daj". Jerzol popatrzył, pogłaskał, pogadał po swojemu .. ale pączka zjadł sam :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/mini-paczki-z-serka-homogenizowanego.html