Wykonanie
Długo szukałyśmy prostego przepisu na pyszne, lekkie mini pączki dla dzieci. W końcu udało nam się go odnaleźć i przetestować od a do z. Efektem są wyśmienite, delikatne mini pączki, którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Mało, ze są pyszne w smaku to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Każdy laik pączkowy sobie z nimi poradzi. Gwarantujemy :)


Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: około 26 małych „pączków”Składniki:300g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną
laską wanilii ( 2 opakowania)3 średnie
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliOlej rzepakowy do smażenia pączkówPonadto:
cukrowy puder do obtaczania pączków (drobny
cukier do wypieków lub
cukier puder, jeśli lubicie można do niego dorzucić trochę zmielonego
cynamonu).W misce umieszczamy
serek oraz
jajka, mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia i odrobinę
soli. Całość mieszamy widelcem.W garnku rozgrzewamy
olej rzepakowy. Odczekujemy chwilę i łyżką nakładamy porcje ciasta. Kiedy ciasto zacznie się ładnie smażyć i rumienić, wówczas temperatura jest odpowiednia i możemy smażyć wszystkie pączki. Musimy jednak uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, bo pączki będą smażyć się na zewnątrz, a w środku będą surowe.Smażymy pączki do złotego koloru, aż skończy się ciasto. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Smacznego.


A na koniec krótka scenka z sesji zdjęciowej:



Futrzak patrzy błagalnym wzrokiem mówiącym wymownie "Daj... no daj". Jerzol popatrzył, pogłaskał, pogadał po swojemu .. ale pączka zjadł sam :)