Na naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy, śledź po podlasku, śledź po litewsk u, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam!Potrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy i tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka. Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego.