Wykonanie
W związki z chorobą dzieci mam reżim domowy. Nie ma
mowy o wyjściu na spacer, plac zabaw czy chociażby po zakupy. Wobec tego faktu stanęłam wczoraj przed trudnym wyborem co by to zrobić na obiad.. Wiadomo każda kobieta potrafi z niczego zrobić awanturę i
sałatkę, ale u nas
sałatka by nie przeszła. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na naleśniki. A z czym są najlepsze naleśniki dla dzieci? Oczywiście słodkim domowym
dżemem. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam. Obiad zniknął w 5 minut, a talerze zostały dosłownie wylizane :)

Ilość porcji: około 8Składniki:Na naleśniki:0,5 litra
mleka1 ½ szklanki
mąki1
jajkoSzczypta
soliNa farsz:½ słoika
dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego
dżemu,
konfitury, powideł)Ok. 200ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka
cukru pudruPrzygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę
wody gazowanej lub mineralnej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy
mąki. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni nasmarowanej odrobiną
oliwy.Gotowe naleśniki smarujemy
dżemem. Składamy na pół i jeszcze na pół, aż powstanie trójkąt.
Śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy miksera na puszystą pianę. Nakładamy na naleśniki, dajemy kleks
dżemu i obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego

