ßßß Cookit - przepis na Francuska tarta z jabłkami według Julii Child

Francuska tarta z jabłkami według Julii Child

nazwa

Wykonanie

W myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny!
Ilość porcji: Forma do tarty
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
170g schłodzonego masła
2 łyżki cukru
½ szklanki zimnej wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
3 jabłka
2 łyżki cukru
Glazura morelowa:
1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur)
1 łyżka cukru
Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, cukier, sól oraz rozkrojone masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie dolewając wodę. Ciasto powinno stworzyć zwartą jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w lodówce.
Formę do tarty smarujemy masłem. Na blacie podsypanym małą ilością mąki wałkujemy ciasto. Na wałku przenosimy do formy od tarty. Rozwijamy na niej i dokładnie dociskamy do dna i brzegów. Brzegi formy wałkujemy i zbieramy nadmiar ciasta. Możemy go zamrozić do następnej tarty. Dno tarty, jak i boki nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy folią i ponownie umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto do tarty przykrywamy folią aluminiową i sypiemy suchą fasole, groch lub inny obciążnik. Pieczemy około 12-15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, ponownie nakłuwamy ciasto i pieczemy 4 minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na gazie, aż całość nieco zgęstnieje.
Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą morelową. Układamy na niej plastry jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią i będą już miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wierzch smarujemy ciepłą glazurą morelową. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/08/francuska-tarta-z-jabkami-wedug-julii.html