Wykonanie
W myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z
jabłkami według przepisu Julii
Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak
jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny!

Ilość porcji: Forma do tartySkładniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej
170g schłodzonego
masła2 łyżki
cukru½ szklanki zimnej
wody½ łyżeczki
soliNadzienie:3
jabłka2 łyżki
cukruGlazura morelowa:1/3 szklanki
dżemu morelowego (lub
konfitur)1 łyżka
cukruNa blacie kuchennym umieszczamy
mąkę,
cukier,
sól oraz rozkrojone
masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie dolewając
wodę. Ciasto powinno stworzyć zwartą jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej
wody. Gotową masę zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w lodówce.Formę do tarty smarujemy
masłem. Na blacie podsypanym małą ilością
mąki wałkujemy ciasto. Na wałku przenosimy do formy od tarty. Rozwijamy na niej i dokładnie dociskamy do dna i brzegów. Brzegi formy wałkujemy i zbieramy nadmiar ciasta. Możemy go zamrozić do następnej tarty. Dno tarty, jak i boki nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy folią i ponownie umieszczamy w lodówce na około 30 minut.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto do tarty przykrywamy folią aluminiową i sypiemy
suchą fasole,
groch lub inny obciążnik. Pieczemy około 12-15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, ponownie nakłuwamy ciasto i pieczemy 4 minuty. Przygotowujemy glazurę
morelową:
dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy
cukier i gotujemy na gazie, aż całość nieco zgęstnieje.Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą
morelową. Układamy na niej plastry
jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma łyżkami
cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy
jabłka się zarumienią i będą już miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wierzch smarujemy ciepłą glazurą
morelową. Podajemy na ciepło np. z
lodami waniliowymi.

