Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to przepyszne
jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą. Idealna propozycja dla osób uczulonych na
jajka kurze, gdyż
jajka przepiórcze mogą ze spokojem jeść.
Jajka te są ponadto źródełem witamin A, D, B12, B6, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego. A smak.. hmm mniam. Jedynym minusem tego dania to delikatność skorupek. Potrzeba ogromnej ilości cierpliwości by je wydrążyć i ponownie napełnić, jednak dla chcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty.

Składniki:5
jajek przepiórczych

½ łyżki
masła½ łyżki gorgonzoli lub
sera z niebieską pleśniąŚwieżo mielony
pieprzBułka tartaJajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu
jajka w skorupkach kroimy
ostrym nożem na pół. Delikatnie wydrążamy.
Białko z
żółtkiem ugniatamy widelcem wraz z
serem i połową
masła. Doprawiamy
pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż
ser jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym
masłem.
Jajka maczamy w
bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego.







