Wykonanie
Ostatnio miałam niezwykłą ochote na jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z
winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis.

Składniki:1l
śmietany 12%
4łyżki
cukru4 łyżki
żelatyny200g
herbatników300g
winogron2 opakowania
galaretkiłyżka
masłaJedną z
galaretek przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę. Kiedy mamy już przyszykowaną
galaretkę możemy zacząć przygotowywać ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki cieplej
wody.
Śmietanę przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy
cukier i powoli wlewamy
żelatynę, nadal miksując.
Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do
śmietany dodajemy
galaretkę w kostkach oraz część
winogron. Mieszamy całość łyżką i odkładamy na chwilę do lodówki.
Masło rozpuszczamy na patelni.
Herbatniki kruszymy, mieszamy z
masłem i wykładamy na dno blachy. Na to przekładamy powstałą masę
śmietanową. Na górze układamy pozostałe
winogrona, a całość wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą
galaretkę by już nam ostygła. Po około pół godziny ciasto powinno być związane, wówczas delikatnie wylewamy drugą
galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy
galaretka się zsiądzie ciasto jest właściwie gotowe. Jednak szczerze powiemy, że najlepiej smakuje na następny dzień kiedy
herbatniki zwilgotnieją.





Przepis zaczerpnięty z czasopisma „Smaki życia”