Wykonanie
Ostatnio przez zupełny przypadek trafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort
arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co wygląd
tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :)
Składniki:
ArbuzDwie puszki
mleka kokosowego (z lodówki)0,5 łyżeczki prawdziwego
cukru z
waniliiNiecała łyżka
mioduŁyżeczka
cukruKubek
płatków migdałowychOwoceArbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy
mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy
mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas
mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy
cukry i
miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę.
Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły.
Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na
arbuzy (gdyby masa była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą
arbuzy obsypujemy
migdałami i dekorujemy
owocami. Tort
arbuzowy możemy zajadać od razu lub przechować w lodówce na później.