Wykonanie
Wracając z pracy doszedł nas wspaniały słodki zapach... tak to były one,
truskawki! Sezon na nie wreszcie się rozpoczął! Długo i z ustęsknieniem go wypatrywałyśmy. Teraz jak już się zaczął będziemy z pewnością zasypywać Was przepisami z tym wspaniałym
owocem. Pierwszy z nich to naleśniki na słodko z
truskawkami i
polewą czekoladową.. Mniam!

Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 8Składniki:Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu.Farsz:

250g
truskawek1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 łyżki
brązowego cukru1 opakowanie
galaretki truskawkowej1
gorzka czekoladaPrzygotowanie tego dania zaczynamy od zrobienia ciasta i usmażenia naleśników. W miedzyczasie myjemy i kroimy
truskawki na kawałki. Nakładamy je na patelnię, podlewamy 5 łyżkami
wody, dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i dusimy pod przykrywką ok 10 min. Następnie, gdy
truskawki będą już miękkie, wsypujemy zawartość
torebki z
galaretką, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (jest to miska ustawiona nad gotującą się
wodą w garnku). Kiedy juz wszystko jest gotowe: rozkładamy naleśniki, a na nie wykładamy masę
truskawkową. Naleśnik składamy w trójkąt lub zwijamy w rulonik i polewamy roztopioną
czekoladą. Zajadamy :)