Wykonanie
Albo placek z sosem, ale biorąc pod uwagę, że jest z
pieczywa to idąc dalej możnaby stwierdzić, że jest
pieczywem. Okrągły, więc kołacz :) Jak zegniemy na pół tak jak placek po węgiersku, to sos staje się farszem.Danie to odpowiada na pytanie co zrobić z nadwyżką
chleba, zwłaszcza, że zaczyna się on robić twardy. Turcy, znani nam raczej z kebabów, zaniepokojeni faktem, iż w ich
kraju marnuje się codziennie 6 mln bochenków wydali broszurę o 33 daniach ze starego
chleba. Jeszcze jej nie widziałem i nie wiadomo czy kiedykolwiek
będę miał okazję, ale we wcześniejszych postach pisałem już na ten temat. Dziś pokażę jak wykorzystać środek
chleba na inny sposób, a następnym razem co zrobić ze skórkami:)Składniki:- miąższ
chleba-
mąka-
marchewka-
cebula-
mąka ziemniaczana lub
ziemniaki które nam zostały z poprzedniego obiadu
Wykonanie:
Chleb kruszymy i nasączamy
wodą. Dodajemy
mąki oraz zprasowanych
ziemniaków lub
mąki ziemniaczanej, które nam posłuży jako lepik. Całość ma
mieć konsystencję ciasta. Wrzucamy na patelnię i smażymy z obu stron. Radzę użyć talerza przy przekładaniu.
Marchewkę kroimy w kostkę i dusimy. Teraz albo możemy zrobić zasmażkę podsmażając pokrojoną w kostkę
cebulę i dodając
mąki co
potem wymieszamy z marchwią lub zasypiemy
marchewkę mąka a podsmażoną
cebulę damy później. Tak przygotowany farsz kładziemy na nasz placek.