Wykonanie
Sernik to moje ulubione ciasto, chyba najczęściej zamawiane przeze mnie w kawiarni. Pracując w kawiarni widzę, że serniki zajmują wysokie miejsce w rankingu naszych ciast, jeśli nie najwyższe. Staram się zatem sprostać oczekiwaniom gości i piec sernik jak najczęściej. Dzisiaj mam dla Was propozycję sernika
miodowego, na
ciasteczkowym spodzie z nutą
cynamonu. Myślę, że Wam się spodoba!Składniki:200 g
ciasteczek owsianych70 g
masła3 łyżki
miodu2 łyżki
cynamonu500 g
twarogu na serniki (
sery powinny
mieć temperaturę pokojową)500 g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
miodu5
jajek80 ml
śmietanki kremówkiCiasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera i dodajemy do nich roztopione
masło,
miód i
cynamon. Mieszamy, powstanie nam spód o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy całość na tortownicę wyłożoną papierem (średnica 25 cm). Blachę wstawiamy do lodówki, a my zabieramy się za masę
serową.Do miski wrzucamy
sery, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i mikserem na niskich obrotach mieszamy. Następnie dodajemy
miód oraz
jaja, pojedynczo, miksując 15 sekund po dodaniu każdego
jajka. Gdy wszystkie
jajka będą już dodane dolewamy na koniec
śmietankę, mieszamy i mamy już gotową masę do wylania na przygotowany spód.Sernik pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.Smacznego!