Wykonanie
Ciekawe czy Wasza reakcja była taka sama, jak moja, kiedy przeczytaliście tytuł? Ja przeżyłam lekki szok w ubiegłą sobotę, kiedy na "własne uszy" doświadczyłam zachwytów Moniki z Pin up cooking looking nad
ciastem a'la sernik z
orzechów nerkowca. Co mnie skłoniło do zrobienia
twarożku z migdałów? Ciekawość- po pierwsze, a po drugie- poszukiwania dań dla mam na diecie bezmlecznej. Obiecałam bowiem koleżance, mamie dzidziusia ze skazą
białkową, że coś dla niej przygotuję. Okazuje się, że kuchnia wegańska
daje mnóstwo możliwości w tym temacie. Dieta bezmleczna nie oznacza diety pozbawionej kolorów, smaków i wartości. Zrobienie
twarożku nie jest wcale trudne, trzeba tylko namoczyć dzień wcześniej
migdały. Co
daje zmielonym
migdałom smak sera???? Myślę, że przede wszystkim
cytryna, a także wszelkiego rodzaju
zioła. Przekonałam Was? Nie? Poczytajcie, obejrzyjcie zdjęcia... Ja to kupuję! :)


Składniki na kilka kanapek:1/2 szklanki
migdałów (całe słupki)4 łyżki
mleka sojowego (lub inne roślinne)2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżki posiekanego
koperku (albo innych
ziół, które lubicie, albo są akurat dostępne)
sól,
pieprzMigdały zalewamy
wodą, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia obieramy
migdały, co jest żmudną pracą, ale myślę że opłacalną. Mniej pracy będzie nas kosztowało, gdy wybierzemy
migdały w słupkach.
Migdały i resztę składników umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę jednolitej masy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Migdały w słupkach chyba łatwiej będzie zmiksować. Przekładamy do miseczki, słoika i wkładamy do lodówki. Ja przełożyłam
twarożek od razu na kanapkę. Pyszna!

