Wykonanie
Wiosna, wiosna, ach to Ty! Nareszcie jest, wszyscy czekaliśmy na nią długo, za długo. Obecność wiosny widać na ulicach, w parkach. Kto może
spędza ciepłe popołudnia na powietrzu, poza domem. Ale jeść też trzeba, dlatego dzisiaj proponuję Wam bardzo łatwą, szybką i jakże zdrową zupę z
selera.
Seler pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie
krwi, działa oczyszczająco na organizm. Przygotowanie zupy nie powinno nikomu, nawet mniej zapalonym kuchmistrzom, przysporzyć żadnych problemów. Zatem do dzieła, gotujemy zupę i później na spacer!
("Zdrowa kuchnia domowa" Romana Chojnacka)Składniki na 4 osoby:1l
bulionu z
mięsa i warzyw70 dag
selerów1/2 szklanki
śmietankiżółtkosól,
pieprzgałka muszkatołowaposiekana łyżka
natki pietruszki1/2 szklanki ugotowanego
zielonego groszku (można dodać do ugotowanej zupy, ja nie dodałam)
Selery obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy
wywarem (nie całym) i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy, doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką. Dolewamy resztę
wywaru. Do
śmietanki dodajemy
żółtko, mieszamy i wlewamy do zupy. Podawać z
natką pietruszki.Prawda, że proste? A jakie smaczne!