WESOŁYCH ŚWIĄT!Składniki (12 sztuk):2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki brązowego cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 szklanka świeżej/mrożonej żurawiny3/4 szklanki maślanki1/3 szklanki mleka1/2 szklanki oleju1 duże jajko1 łyżeczka przyprawy korzennej na wierzch:250 g mascarpone200 ml kremówki3 łyżki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowegoprecelki, przekrojone na półlentilkiWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę.Nałożyć do foremek na muffinki i p iec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Obie masy połączyć i krótko zmiksować.Ostudzone babeczki udekorować kremem, z precelków zrobić poroże a z lentilków oczy i nosy.Smacznego!