ßßß Cookit - przepis na BABECZKI RENIFERY

BABECZKI RENIFERY

nazwa

Wykonanie

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Składniki (12 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka świeżej/mrożonej żurawiny
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy korzennej na wierzch:
250 g mascarpone
200 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
precelki, przekrojone na pół
lentilki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę.
Nałożyć do foremek na muffinki i p iec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Obie masy połączyć i krótko zmiksować.
Ostudzone babeczki udekorować kremem, z precelków zrobić poroże a z lentilków oczy i nosy.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/12/babeczki-renifery.html