Wykonanie

Kolejne Święta, kolejne
czekoladowe cukierki. Tegoroczne lepiej wpasowują się w przedświąteczny czas pełen przygotowań, bo stworzenie ich zajmuje dosłownie 5 minut i jest banalnie proste. Poza tym, konsu m ujący stwierdzili, że są bardziej
czekoladowe od
czekoladowych karmelków
toffi . Następny razem dodam do moich
cukierków odrobinę
likieru lub
whisky, żeby uszlachetnić nieco smak.Gorąco polecam!Składniki:300 g
czekolady gorzkiej300 g
mleka zagęszczonego słodzonegoWykonanie:
Mleko podgrzać w garnuszku, wrzucić połamaną na kawałki
czekoladę i podgrzewać dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca masa.
Czekoladową masę wylać do formy ( u mnie o wymiarach 23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce min. 4 h, by stwardniały.Pokroić na kawałki, można obtoczyć w
kakao i/lub posypać lekko
cynamonem.Smacznego!(przepis pochodzi z bloga Pieczone
truskawki, zmieniłam nieco metodę przygotowania)