ßßß Cookit - przepis na DWUSKŁADNIKOWE, BARDZO CZEKOLADOWE CUKIERKI

DWUSKŁADNIKOWE, BARDZO CZEKOLADOWE CUKIERKI

nazwa

Wykonanie

Kolejne Święta, kolejne czekoladowe cukierki. Tegoroczne lepiej wpasowują się w przedświąteczny czas pełen przygotowań, bo stworzenie ich zajmuje dosłownie 5 minut i jest banalnie proste. Poza tym, konsu m ujący stwierdzili, że są bardziej czekoladowe od czekoladowych karmelków toffi . Następny razem dodam do moich cukierków odrobinę likieru lub whisky, żeby uszlachetnić nieco smak.
Gorąco polecam!
Składniki:
300 g czekolady gorzkiej
300 g mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie:
Mleko podgrzać w garnuszku, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca masa.
Czekoladową masę wylać do formy ( u mnie o wymiarach 23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce min. 4 h, by stwardniały.
Pokroić na kawałki, można obtoczyć w kakao i/lub posypać lekko cynamonem.
Smacznego!
(przepis pochodzi z bloga Pieczone truskawki, zmieniłam nieco metodę przygotowania)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/12/bardzo-czekoladowe-cukierki.html