Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy
KonkursyAkcje
FAWORKIFAWORKISkładniki:- 300g
mąki- 6
żółtek- 2 łyżki
cukru pudru- 3 łyżki
śmietany- 2 łyżki
masła- 100ml
wódki czystej 40%-
sól-
olej do smażeniaSposób przygotowania:Mieszamy wszystkie składniki, ciasto zagniatamy i wybijamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy na paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 3 cm. Na środku każdego z pasków robimy kilkucentymetrowe nacięcie przez które przewijamy jeden koniec paseczka uzyskując odpowiedni kształt. Przygotowane smażymy na złocisty kolor (polecam frytkownice). Gotowe odsączamy z tłuszczu, posypujemy
cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .