Wykonanie
Podobny deser na bazie ciasta knafeh miałam okazję zjeść kiedyś w jednej z warszawskich restauracji. Smakował fenomenalnie, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego w domu. Ciasto knafeh zamówiłam przez internet natomiast
owoce kumkwatu w cukrowej zalewie przywiozłam Grecji - do tego
mascarpone, odrobina
pomarańczy.... i wyszedł wspaniały słodki deser w stylu greckim :)SKŁADNIKI na 4 porcje:100 g ciasta knafeh (zamówiłam przez internet)1 mały
serek mascarpone1
pomarańcza1 tabliczka
białej czekolady8
owoców kumkwatu z zalewy cukrowejpół łyżeczki
mioduPrzygotowanie jest
banalne - nikt nie powinien
mieć z tym problemu :)Ciasto podzielić na 4 części, ułożyć na pergaminie do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 5 minut (do zrumienienia) - wyjąć z pieca i przestudzić.
Serek mascarpone lekko miksować przez chwilkę na najmniejszych obrotach razem z 2 łyżkami soku z
pomarańczy. Następnie powoli dodawać roztopioną i lekko przestudzoną
białą czekoladę. Kolejno w masę wmieszać pokrojone w plasterki
owoce kumkwatu. Całość schłodzić w lodówce.Z reszty
pomarańczy wydłubać środek i smażyć na patelni z odrobiną
miodu - do uzyskania konsystencji
marmolady.Na ciasto ułożyć przygotowany wcześniej krem oraz posypać odrobiną ciasta. Podawać zawsze chłodny z
marmoladą pomarańczową.SMACZNEGO

