Wykonanie
Po wielu latach nieurodzaju (totalnego braku owocowania), pod groźbą wycięcia i przerobienia na opał, nasza
morelka zaczęła rodzić piękne
owoce :) :) :) W zeszłym roku utrzymało się tylko kilka sztuk, ale w tym sezonie jest już dużo lepiej :)
Owoców nie zrywamy - czekamy, aż same opadną a wtedy... robimy ciasta,
dżemy i inne pyszności.SKŁADNIKIduża blacha 26x26cm:10-12 szt. dużych dojrzałych
moreligarść lub dwie
malin (opcjonalnie)300g
mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę50g
mąki ziemniaczanej200 g
cukru + 100 g na kruszonkę1,5 kostki
masła (ok.300g) + 1/2
masła na kruszonkę (ok. 100g)4
jajkałyżeczka
zapachu waniliowego1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejMasło i
cukier należy utrzeć na puszystą i gładką masę następnie dodając
jajka i
aromat waniliowy.Miksować kilka minut. Dodać
mąki oraz
sodę i dokładnie wymieszać.Przygotowaną w ten sposób masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone
owoce a następnie całość posypać kruszonką.Kruszonka:
mąka +
cukier +
masło - wymieszać. Powinno powstać kruszące się/ zbrylone ciasto.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.SMACZNEGO

