Pokaźna porcja tej sałatki to wspaniały pomysł na nieco bardziej niż zwykle dietetyczny posiłek.Można przygotować ją w dużej imprezowej misce. Pamiętać należy jedynie by grzanki i parmezan umieścić na wierzchu i nie mieszać (by grzanki nie rozmiękły) a sosem polać przed samym podaniem.SKŁADNIKIilości wedle uznania :roszponkasporo świeżych słodkich pomidorówsporo suszonych pomidorów (link do przepisu: Domowe suszone pomidory )czerwona paprykaodrobina ostrej marynowanej papryki (link do przepisu: Marynowane ostre papryczki peperoni.)grzanki pełnoziarnistepestki słonecznikaparmezansos paprykowo-ziołowy (oliwa+sok z cytryny+koperek+ostra papryka+słodka papryka+sól)W misce umieścić umytą roszponkę, pokrojone w spore kawałki pomidory , pomidory suszone, czerwoną paprykę i drobno rozdrobnione marynowane ostre papryczki.Przygotować grzanki i podprażyć pestki słonecznika: rozgrzać odrobinę oliwy na patelni z odrobiną soli i ostrej suszonej papryki. Wrzucić pokrojoną w kostkę bułkę pełnoziarnistą i suszyć na małym ogniu kilka minut. Pod koniec dodając pestki słonecznika by się lekko zrumieniły.Na wierzch sałatki wysypać grzanki oraz pestki słonecznika. Posypać tartym parmezanem i polać obficie sosem sałatkowym (może być zrobiony własnoręcznie lub kupiony).SMACZNEGO