ßßß Cookit - przepis na Chleb mieszany na zakwasie żytnim razowym

Chleb mieszany na zakwasie żytnim razowym

nazwa

Wykonanie

Wypiek żytniego razowego chleba opanowałam już wystarczająco (Chleb żytni razowy na zakwasie - przepis). Czas zatem podjąć kolejne wyzwanie. Tym razem chleb razowy mieszany: połączenie żytniego zakwasu, mąki orkiszowej oraz pszennej razowej.
Smakuje nieźle, ale muszę jeszcze popracować nad wyglądem bochenka :)
Jeśli mamy gotowy, mocny zakwas - przygotowania chleba należy zacząć dzień przed wypiekiem!
SKŁADNIKI
jeden duży bochenek:
6 łyżek zakwasu żytniego razowego Zakwas żytni razowy - przepis
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka letniej wody
płaska łyżeczka cukru
3 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 płaskiej łyżki soli
2 łyżki oleju
2 małe ugotowane ziemniaki
Tak jak wspomniałam wcześniej: przygotowania należy rozpocząć dzień przed planowanym wypiekiem (u mnie było to ok 18 godzin wcześniej).
Dzień 1: przygotowanie zaczynu na chleb
Mieszamy ze sobą dokładnie: aktywny zakwas żytni, mąkę 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 1/2 szklanki mąki razowej, 1/2 szklanki wody oraz płaska łyżeczkę cukru.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-20 godzin
Dzień 2: wyrastanie i wypiek
Do przygotowanego dzień wcześniej zaczynu dodajemy resztę składników czyli: 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki pszennej razowej, 3/4 płaskiej łyżki soli, dwie łyżki oleju oraz rozgniecione ugotowane ziemniaki.
Ciasto dokładnie wyrabiamy około 10 minut (w razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą).
Formujemy z ciasta kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny!
Po tym czasie wyrabiamy ponownie, przekładamy do blaszki lub do koszyczka chlebowego (takiego przeznaczonego do wyrastania) i odstawiamy na kolejne 2 godziny!
Pieczemy w formie lub jako uformowany bochenek na płaskiej blasze.
A jak piec chlebek by był miękki w środku a chrupiący z zewnątrz??
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni w opcji góra dół bez termoobiegu.Na dół piekarnika wstawiamy naczynie na wodę. Następnie wkładamy chlebek i od razu do naczynia na wodę wlewamy około 1/2 szklanki. Natychmiast zamykamy drzwiczki.
Po 20 min w temperaturze 230 stopni zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 40 minut. Uwaga: nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Chleb kroimy po wystygnięciu.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim.html