Wykonanie
Wypiek
żytniego razowego chleba opanowałam już wystarczająco (
Chleb żytni razowy na zakwasie - przepis). Czas zatem podjąć kolejne wyzwanie. Tym razem
chleb razowy mieszany: połączenie żytniego zakwasu,
mąki orkiszowej oraz pszennej razowej.Smakuje nieźle, ale muszę jeszcze popracować nad wyglądem bochenka :)Jeśli mamy gotowy, mocny zakwas - przygotowania
chleba należy zacząć dzień przed wypiekiem!SKŁADNIKIjeden duży bochenek:6 łyżek zakwasu żytniego
razowego Zakwas żytni
razowy - przepis1/2 szklanki
mąki orkiszowej1/2 szklanki
mąki żytniej razowej1 szklanka letniej
wodypłaska łyżeczka
cukru3 szklanki
mąki pszennej razowej3/4 płaskiej łyżki
soli2 łyżki
oleju2 małe ugotowane
ziemniakiTak jak wspomniałam wcześniej: przygotowania należy rozpocząć dzień przed planowanym wypiekiem (u mnie było to ok 18 godzin wcześniej).Dzień 1: przygotowanie zaczynu na
chlebMieszamy ze sobą dokładnie: aktywny zakwas żytni,
mąkę 1/2 szklanki
mąki orkiszowej, 1/2 szklanki
mąki razowej, 1/2 szklanki
wody oraz płaska łyżeczkę
cukru.Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-20 godzinDzień 2: wyrastanie i wypiekDo przygotowanego dzień wcześniej zaczynu dodajemy resztę składników czyli: 1/2 szklanki
wody, 3 szklanki
mąki pszennej razowej, 3/4 płaskiej łyżki
soli, dwie łyżki
oleju oraz rozgniecione ugotowane
ziemniaki.Ciasto dokładnie wyrabiamy około 10 minut (w razie potrzeby podsypujemy
mąką lub podlewamy
wodą).Formujemy z ciasta kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny!Po tym czasie wyrabiamy ponownie, przekładamy do blaszki lub do koszyczka
chlebowego (takiego przeznaczonego do wyrastania) i odstawiamy na kolejne 2 godziny!Pieczemy w formie lub jako uformowany bochenek na płaskiej blasze.A jak piec chlebek by był miękki w środku a chrupiący z zewnątrz??Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni w opcji góra dół bez termoobiegu.Na dół piekarnika wstawiamy naczynie na
wodę. Następnie wkładamy chlebek i od razu do naczynia na
wodę wlewamy około 1/2 szklanki. Natychmiast zamykamy drzwiczki.Po 20 min w temperaturze 230 stopni zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy
chleb przez kolejne 40 minut. Uwaga: nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
Chleb kroimy po wystygnięciu.SMACZNEGO