Wykonanie
Dziś mam niewiele czasu na kucharzenie dlatego... mało skomplikowany
mięsny obiadek z duuuuużą ilością
cebulki. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.SKŁADNIKIobiad dla 3 osób:1 kg
łopatki wieprzowej3 duże
cebuleok 5 łyżek
olejusól,
pieprz,
paprykaPrzechodząc do sedna :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić oraz zostawić na 2-3 godzinki w chłodne miejsce.Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu podsmażyć na rumiano
mięso z obu stron (czas ok 10 min na naprawdę dużym ogniu). Następnie należy zmniejszyć ogień i do
mięsa dodać pokrojone w plasterki
cebule.Gdy się zeszklą całość podlać
wodą, przykryć i dusić przez około godzinę. Co jakiś czas przemieszać i uzupełniać
wodę.
Mięso powinno być miękkie po około godzinie.Tak przygotowane
mięso najlepiej smakuje podane z
chlebkiem staropolskim i
ogórkiem kiszonym :)SMACZNEGO