Wykonanie
Mięso z kurczaka oraz
boczek to moim zdaniem typowo męskie danie. Zazwyczaj gdy podaję je swoim gościom zajadają się nim panowie. Mój mąż tej już posmakował w takim połączeniu i teraz często potrawa ta gości na naszym
stole w
porze obiadowej.SKŁADNIKIobiad dla 3-4 osób:2
piersi z kurczaka8 plasterków
wędzonego boczku16 małych
pieczarekser mozzarella (biały w zalewie)8 plasterków
sera żóltegopieprz,
sól,
paprykaW pierwszej kolejności myjemy
mięso i dzielimy na 8 kawałków. Doprawiamy
solą pieprzem i
papryką.Następnie każdy kawałek owijamy plasterkiem
wędzonego boczku.Na tak przygotowanym
mięsku układamy pokrojone w plasterki 2
pieczarki i zawijamy w folię aluminiową (tak by
potem można było uchylić folię od góry).Tak przygotowane "pakieciki" wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni (zwykły program góra-dół)Po 40 minutach pakieciki otwieramy i na
mięsie układamy po kawałku
sera mozzarella i po plasterku zwykłego
żółtego sera. Istotne jest aby zwykły
żółty ser był na wierzchu ponieważ przypieczony stworzy delikatną skorupkę która "przytrzyma" danie w całości.Folii nie zawijamy - zostawiamy otwartą.Całość wstawiamy do piekarnika na około 10 min tym razem wybieramy tylko górny grill aby
ser ładnie się przypiekł.SMACZNEGO