ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w boczku i pieczarkach

Pierś z kurczaka w boczku i pieczarkach

nazwa

Wykonanie

Mięso z kurczaka oraz boczek to moim zdaniem typowo męskie danie. Zazwyczaj gdy podaję je swoim gościom zajadają się nim panowie. Mój mąż tej już posmakował w takim połączeniu i teraz często potrawa ta gości na naszym stole w porze obiadowej.
SKŁADNIKI
obiad dla 3-4 osób:
2 piersi z kurczaka
8 plasterków wędzonego boczku
16 małych pieczarek
ser mozzarella (biały w zalewie)
8 plasterków sera żóltego
pieprz, sól, papryka
W pierwszej kolejności myjemy mięso i dzielimy na 8 kawałków. Doprawiamy solą pieprzem i papryką.
Następnie każdy kawałek owijamy plasterkiem wędzonego boczku.
Na tak przygotowanym mięsku układamy pokrojone w plasterki 2 pieczarki i zawijamy w folię aluminiową (tak by potem można było uchylić folię od góry).
Tak przygotowane "pakieciki" wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni (zwykły program góra-dół)
Po 40 minutach pakieciki otwieramy i na mięsie układamy po kawałku sera mozzarella i po plasterku zwykłego żółtego sera. Istotne jest aby zwykły żółty ser był na wierzchu ponieważ przypieczony stworzy delikatną skorupkę która "przytrzyma" danie w całości.
Folii nie zawijamy - zostawiamy otwartą.
Całość wstawiamy do piekarnika na około 10 min tym razem wybieramy tylko górny grill aby ser ładnie się przypiekł.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/piers-z-kurczaka-w-boczku-i-pieczarkach.html