Wykonanie
Klasyczny deser w wersji czekoladowej.Źródło: Olimp Media "Ciasta i desery
czekoladowe", wyd. Olesiejuk.Składniki na 4 porcje:1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady, posiekanej1 i 3/4 szklanki
śmietany kremówki 30 %5
żółtek3 łyżki
cukru pudru1
laska wanilii4 łyżki
brązowego cukruPiekarnik rozgrzać do temperatury 120°C. Przygotować kąpiel
wodną. Na dnie dużej blachy rozłożyć ściereczkę. Na niej ustawić 4 foremki do crème brûlée. Zagotować
wodę w czajniku.
Śmietankę wlać do rondla, dodać ziarenka zeskrobane z
laski wanilii oraz pozostałość laski. Podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania. Chwilę pogotować (ok. 30 s), a następnie zdjąć z ognia. Dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać i odstawić, aby lekko przestygła.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem (starając się nie wtłaczać powietrza), dodać ciepłą
śmietankę z
czekoladą. Dokładnie wszystko wymieszać. Płyn przelać przez sitko. Wlać do pojemnika z "dziubkiem" i rozlać po równo do kokilek.Następnie do formy wlać gorącą
wodę do 3/4 wysokości kokilek. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną). Zapiekać ok. 40 minut.Upieczony krem wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.Przed podaniem wierzch kremu posypać
brązowym cukrem, potrząsnąć delikatnie, by
cukier rozłożył się równomiernie i opalić z pomocą palnika cukierniczego. Można rozsypać jeszcze jedną porcję
cukru i ponownie opalić. Od razu podawać.Jeżeli nie macie palnika można spróbować wstawić foremki z kremem na 2 minuty pod rozgrzany do 230-240°C grill w piekarniku.Życzę smacznego!