Wykonanie

Nie zdawałam sobie sprawy, że dodanie
korzenia pietruszki do puree w tak znaczący sposób zmieni jego smak. Owy smak zmienił się oczywiście na lepsze. Do puree dodałam podsmażone chorizo i kremowy
serek mascarpone. Puree przygotowywałam do dania na specjalną okazję. Na co dzień chyba żadna z nas nie ma czasu, aby aż tak dopieszczać puree:). Jeśli jednak mamy na to ochotę i trochę czasu, to gorąco polecam.Składniki (na 4 porcje):-0,5kg
ziemniaków-0,5 kg
korzenia pietruszki-100g chorizo-100g
serka mascarpone-
natka pietruszki-
pieprz-
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki i
pietruszkę gotujemy do miękkości. Następnie rozdrabniamy je, tak, aby powstało gładkie, kremowe puree. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i podsmażone wcześniej chorizo.* Gdy puree trochę ostygnie, dodajemy
serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy. Smacznego!Dodatkowo:* chorizo podsmażyłam bez dodatku tłuszczu, gdyż samo w sobie jest ono dość tłuste. Do puree dodajemy całą zawartość patelni, na której smażyliśmy nasze chorizo. Nie wylewamy wytopionego tłuszczu, gdyż to w nim jest najwięcej smaku.